La cultura eco… des de ben petits!

 

Conceptes bàsics

Què és un aliment ecològic?

Els termes ecològic i biològic estan protegits per la Unió Europea per anomenar aquells aliments que s’han produït seguint la reglamentació estipulada a aquests efectes, i han d’estar certificats per un organisme de control (a Catalunya, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE)).

Per què és recomanable consumir-los?

CCPAE-LOGO

Perquè són millors per a la salut. Són aliments més nutritius i saborosos, amb una alta concentració de vitamines, minerals i àcids grassos poliinsaturats. Han estat cultivats sense l’ús de pesticides ni adobs químics i sense utilitzar organismes modificats genèticament. Poden contenir un nombre molt limitat d’additius i respecten moltíssim el benestar animal i la sostenibilitat mediambiental.

I si, a més a més, són de proximitat, molt millor! Els aliments de temporada i Km 0 haurien de ser, sempre que es pugui, la nostra tria per a tota la família!

Què puc fer per garantir la millor alimentació per al nadó?

Seguir la recomanació d’un professional i triar productes d’alta qualitat. A la farmàcia, cada vegada més, les marques d’alimentació infantil aposten per línies eco de llets, farinetes i potets. Et convidem a venir a conèixer-les!

 

I, a continuació, et recomanem uns quants petits ecohàbits per a tota la família*!

 

  • Hem de fer una bona gestió del que comprem, i guardar cada producte de manera pràctica.
  • A l’estiu, els cereals i les llavors es fan malbé fàcilment. Si els guardem a la nevera en recipients hermètics se’ns conservaran tota la temporada.
  • Procurem no tenir la nevera massa buida, un volum òptim ens ajudarà a retenir el fred.
  • Si traiem el menjar del congelador un dia abans de consumir-lo podem descongelar-lo a la nevera. Així també estalviem energia, aprofitant el fred que aquest va desprenent.
  • Utilitzem utensilis de cuina de qualitat: els de base gruixuda, un cop calents, mantenen més l’escalfor i permeten cuinar a temperatures més baixes.
  • Bullim amb poca aigua i recordant que, un cop ha arrencat el bull, podem abaixar el foc al mínim necessari.
  • No aboquem l’oli per l’aigüera, ni posem paelles o cassoles brutes d’oli a la pica per rentar. Abans, assegurem-nos de netejar-les amb un paper de cuina que després llençarem a la fracció orgànica.
  • Cal tenir un envàs destinat només a anar-lo omplint d’oli usat. Quan el tinguem ple, el dipositarem a la deixalleria municipal.
  • Si anem a comprar amb carretó, cistell, etc., no caldrà que agafem bosses de plàstic als mercats.
  • Hem de portar sempre una bossa de roba plegada a la butxaca o a la bossa de mà. És molt útil per a les compres inesperades.

 

Si els infants, ja de ben petits, aprenen aquests hàbits, serà bo per ells i entre tots ajudarem a millorar la sostenibilitat del planeta!

 

Gemma Vila
Farmacèutica substituta

*Extrets de: A taula, manual per a la introducció d’aliments ecològics i de proximitat a les escoles, Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya 2010