/, Uncategorized @ca/¿Tinc diabetis? Hàbits saludables per evitar-la

¿Tinc diabetis? Hàbits saludables per evitar-la

El 14 Novembre va ser el Dia Mundial de la Diabetis, i és per aquest motiu que avui parlarem d’aquest tema per tal de concienciar  de l’importància de prevenir aquesta malaltia donat els riscos que pot tenir sobretot a llarg termini.

La diabetis és una malaltia en la qual el nivell de glucosa (sucre) de la sang es troba alterat. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la bé.

 

No totes les diabetis són iguals, tenim:

Diabetis tipus 1, també coneguda com a INSULINODEPENDENT.

Els diabètics tipus 1 no produeixen o produeixen molt poca insulina. La malaltia es desenvolupa quan hi ha una important falta d’insulina al cos, perquè la majoria de les cèl·lules del pàncrees -o totes- estan destruïdes. Aquest tipus de diabetis normalment apareix abans dels 40 anys, i amb freqüència durant l’infància. Cal tractar-la amb insulina i amb dieta.

·       Diabetis tipus 2, també coneguda com a NO INSULINODEPENDENT.

·       L’organisme no produeix prou quantitat d’insulina, o no l’aprofita correctament. És la variant més comuna de la malaltia, que acostuma a aparèixer després dels 40 anys. Sovint es pot controlar amb dieta i exercici, encara que en alguns casos es pot necessitar medicació i potser injeccions d’insulina.
 

Aquests són els nostres consells i recomanacions per evitar tenir diabetis:

 

• Fes les menjades repartides al llarg del dia en 3-4 àpats.
• Utilitza mètodes de cocció saludables i sobretot variats: vapor, forn, planxa i guisat.
• Evita el consum de tabac. Si fumes, el teu farmacèutic et pot ajudar a deixar l’hàbit.

 

Vols saber quin és  el teu risc en tenir diabetis?

 

1. Segueixes la dieta  mediterrània?

L’oli d’oliva verge és el millor oli per a la salut. Fes-ne servir de 3 a 5 cullerades diàries per fer plats de verdura, de pasta i d’amanides. Aquest oli també és el millor per cuinar.
Substitueix la mantega, la margarina i la nata per oli, en les torrades i en les salses fetes amb nata, per iogurt.

2. La verdura i les hortalisses són una font excel·lent de vitamines, fibra i aigua.

Serveixen tant com a plat principal o com a acompanyament, però si vols aprofitar els nutrients al màxim, és convenient menjar una ració de verdura crua al dia ja que cuinada perd alguns nutrients.
La fruita aporta una gran quantitat d’aigua, vitamines, antioxidants i fibra. Als països mediterranis en tenim una gran varietat. És bona per esmorzar, a mig matí, per berenar, com a postres i per donar color i gust a molts plats!
Convé que consumeixis verdures i hortalisses fresques, estacionals i de proximitat.

3. La carn vermella (vedella, bou) és una font excel·lent de ferro i de proteïnes, però també de greix saturat, perjudicial per a les artèries i el cor.

Per això, convé que en limitis la ingesta i et decantis per la carn blanca (pollastre, gall d’indi o conill).
És preferible menjar peix que carn. Tant l’un com l’altre tenen la mateixa quantitat de proteïnes, però el greix de peix és més saludable. Així que si et decantes per aquest, guanyaràs en salut!

4. El llegum és un aliment molt saludable i econòmic.

Aporta fibra, ferro, proteïnes i vitamines i es pot menjar com a amanida, en forma de puré, guisats o cuit. Un bon plat de llegum pot substituir una ració de carn, peix i ous.

 

dieta-mediterranea

 
5. L’aigua ben fresca o, si vols, aigua amb unes gotes de llimona, són dues bones opcions.

Evita el consum de begudes ensucrades que aporten moltes calories innecessàries.

6. El pa, la pasta i l’arròs és millor consumir-los integrals.

Et sentiràs més saciat per la quantitat de fibra que aporten.
Els productes de brioixeria industrial contenen molt de greix saturat i sucres. Evita’n el consum!

7. La fruita seca és molt nutritiva.

En pots menjar per esmorzar, amb l’amanida, com a postres i per berenar. N’hi ha de moltes varietats. Un grapadet al dia és convenient, sense sucres ni sal afegida.
.
8. El sofregit típic de la cuina mediterrània és una font de vitamines, d’unes substàncies anomenades antioxidants i de greixos saludables.

És un recurs saludable que enriqueix molts plats de la nostra gastronomia.

9. Et mous tant com pots?

És recomanable que facis 30 minuts al dia com a mínim d’activitat física d’una intensitat moderada. Els minuts no cal que siguin seguits, els pots acumular en fraccions/ estones de 10 minuts. Cada pas que fas, compta!

10. Ja dorms prou?
Pel que fa el son, és bo dormir entre 7 i 9 hores. Dormir les hores que cal, ajuda el cos a regular millor el metabolisme.
Dormir poc afavoreix l’estrès, l’obesitat i la diabetis.

 

Si tens alguna consulta sobre la diabetis, com controlar-la o qualsevol altre dubte vine a la nostra farmàcia i t’assessorarem

 

By |2019-05-28T15:45:35+01:00November 15th, 2017|Notícies de salut, Uncategorized @ca|

About the Author: