Circula molta informació contradictòria sobre les vacunes i per això ens ha semblat interessant escriure un post sobre aquest tema per tal d’aclarir dubtes i informacions errònies.

Per començar us explicarem que és una vacuna:
«Una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona una informació a l’organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada.
Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat.
Es fabriquen a partir d’antígens. L’antigen és una molècula que pot induir a la formació de defenses, ja que el sistema immunitari el reconeix com una amenaça»

¿Per què  fem un “Sí” a les vacunes a FMG?

– Les vacunes prevenen d’infeccions que poden a arribar a ser molt greus en nens i adults com la diftèria, paperes, tos ferina.
– Si detinguéssim la vacunació d’ algunes infeccions com la poliomielitis, xarampió, podrien tornar a aparèixer.
– Són segures i eficaces: abans de ser aprovades són sotmeses a rigoroses proves, i a un seguiment dels possible efectes col·laterals. Són aprovades per agències internacionals de medicaments. I els seus efectes secundaris són lleus i temporals.

 

shutterstock_232195126 (2)

 

Sobre les vacunes és important saber que:

– A Catalunya les vacunes administrades són monodosis per tant no porten mercuri.
– Que el contingut d’alumini que contenen, 0.5 mg, no suposa cap risc de salut.
– És important aconseguir que el 95% de la población estigui vacunat per tal de protegir-se a un mateix i a la resta de la societat.
– El Departament de Salut estableix el calendari vacunal infantil  que ha de rebre la població de Catalunya i que es va modificant sobre la base de l’evidència científica. El darrer canvi es va produir al Juliol del 2016.
El nou calendari ajusta les edats d’administració d’algunes dosis de vacunes i incorpora dues vacunes a la primera infància: la vacuna contra el pneumococ i la vacuna contra la varicel·la.
–  L’administració de vacunes no s’acaba en la infància. En aquesta etapa es poden donar circumstàncies que requereixin més vacunacions, com en els casos en què cal prevenció:
Per a determinades professions de risc. Per a desplaçaments a països o zones on hi ha malalties de les quals cal protegir-se. Per a ferides accidentals que poden fer necessari avançar l’aplicació de les dosis de record.
– Per prevenir la propagació internacional de les malalties, és important complir les recomanacions de vacunacions que estableix l’Organització Mundial de la Salut als viatgers internacionals.

Amb aquest cercador interactiu de la Asociación española de vacunología  http://www.vacunas.org/vacunas-para-el-viajero/ podreu trobar informació rellevant sobre els graus de recomanació de vacunes per al viatger.

 

A Farmàcia Marta Gento t’assessorem sobre qualsevol dubte que tinguis sobre la vacunació infantil, o les vacunes que són necessàries en cas de viatjar a determinats països.