Com podem prevenir l’estrès crònic mitjançant l’alimentació

L’estrès és una resposta fisiològica del nostre organisme necessària per a la nostra supervivència. El cos reacciona posant-se en alerta davant d’una situació de perill, inesperada o que requereixi molta atenció. Davant d’aquesta resposta, l’organisme allibera una hormona  anomenada cortisol. El cortisol allibera sucre en sang en grans quantitats per tal que el cervell i els músculs tinguin la resposta màxima, combustiona greix i múscul i regula l’aigua i les sals minerals.

Què passa si els nivells de cortisol, després d’una situació d’estrès o davant d’un estrès massa continuat, no baixen i es mantenen elevats? En aquest cas entrem en una situació d’estrès crònic, que deriva en esgotament i en un augment permanent del sucre en sang, la qual cosa genera cada vegada més resistència a la insulina.

Com pot ajudar la nostra alimentació a combatre l’estrès crònic?

Hem de seguir una dieta baixa en gluten del blat, evitar els aliments processats, el sucre, els refrescos, els greixos saturats en excés, els greixos trans, l’alcohol, els sucs de fruita i la brioixeria.

Cal prioritzar la ingesta d’aliments com les verdures, els aliments integrals, les proteïnes (peix, carn i ous), les llavors de sèsam i xia, la xocolata i fruites com l’alvocat, el raïm, la magrana i la poma.

 

Marta Gento
Farmacèutica titular