Utilitzar protector solar durant tot l’any és imprescindible, i més si tens la pell vulnerable a la radiació solar.

De fet, la pell de la cara és un indicador del nostre estat de salut. I, a més, pot tenir influència en la nostra autoestima, ja que és la part més visible del nostre cos. Això fa que també sigui la més propensa a patir agressions d’agents externs. I és per aquest motiu pel qual hem de posar especial esforç en la seva cura.

És molt important posar-nos crema cada dia, ja que la pell del rostre està gairebé contínuament exposada al sol i als raigs UV de manera directa.

Què és el factor protecció solar o FPS?

El factor solar o FPS és el grau de bloqueig del protector davant de les radiacions UVB. El número de protecció multiplica el temps de permanència al sol de la pell sense que aquesta pateixi danys a causa de les radiacions. 

El FPS adequat varia en funció de la quantitat de temps que la teva pell pugui protegir-se a si mateixa i del tipus de pell que tinguis. Aquest període de temps oscil·la entre 5 i 30 minuts de mitjana.

Però, encara que la teva pell sigui una mica fosca, és recomanable utilitzar un protector solar facial o corporal amb almenys un FPS d’entre 15 o 30. Ja que s’estima que amb un FPS de 15 ens protegeix contra aproximadament el 93% de la radiació UVB. I, un FPS de 30 ens protegeix del 96%.

Recomanacions per escollir la protecció solar ideal per a tu:

A l’hora de triar la protecció solar has de considerar diverses coses:

 • El FPS. És important triar un protector solar que ens protegeixi de les cremades (UVB) i les radiacions (UVA).
 • El temps que una persona pot estar al sol sense cremar-se varia en funció del fototip de pell i de l’índex de radiació.
 • Has de tenir en compte l’edat de la persona a la qual se li aplicarà. Ja que existeixen protectors especials per a nens o per a gent gran.
 • El tipus d’ús que li donaràs: és per a ús diari?, per a la platja o la piscina?, per a la neu o la muntanya? Trobaràs protectors solars facials i corporals creats específicament per una d’aquestes activitats.

Escull el protector solar més idoni segons el teu tipus de pell: 

El tipus de pell s’engloben en 6 grups en funció de la tonalitat:

Tipus de pell I:

Les persones que tenen aquest tipus de pell poques vegades es bronzegen i es cremen de seguida. En aquests casos, has d’utilitzar una crema solar amb FPS de 50 o més, ja que la teva pell és molt vulnerable. 

També, et recomanem que evitis les hores de més sol, que busquis l’ombra. I, que visitis al dermatòleg una vegada a l’any i presta atenció a les taques.

Tipus de pell II:

La pell de tipus II està una mica més pigmentada que la de tipus I, però és molt habitual que pateixi cremades a causa del sol.  Si t’identifiques, et recomanem que segueixis els mateixos consells que en el cas anterior.

Tipus de pell III:

Si et bronzeges de forma gradual, però a vegades et cremes a causa del sol, tens el tipus de pell III.  En aquest cas, la teva pell és més resistent però segueix sent susceptible al sol. Per tant, has de protegir-te de la mateixa manera per prevenir el càncer de pell.

Tipus de pell IV:

Si pertanys a aquest grup, et bronzejaràs amb molta facilitat i no et cremaràs de forma habitual.  No obstant això, no estàs lliure de risc. I hauràs d’utilitzar un protector solar facial i corporal de protecció mitjana i evitar el sol durant les hores de major radiació.

Tipus de pell V:

Aquest tipus de pell es bronzeja fàcilment, i gairebé mai es crema.  Si és el teu cas, no deixis d’utilitzar protecció solar, ja que pots prevenir el fotoenvelliment causat pels raigs UV tipus A.

Tipus de pell VI:

La pell tipus VI correspon a persones de pell molt fosca.  Però, encara que tinguis la pell molt fosca, no estàs exempt de patir càncers de pell que són més freqüents en pells fosques.

Consells per aplicar la crema solar de forma correcta:

Per evitar cremar-te segueix aquests consells per aplicar de forma adequada la crema solar: 

 • Aplicar el fotoprotector a casa, 30 minuts davant de l’exposició solar. I, tornar a aplicar-ho cada dues hores mentre estiguis al sol.
 • Fer-ho sobre la pell seca.
 • Aplicar la quantitat suficient.
 • Evitar els perfums i les colònies alcohòliques perquè són fotosensibilizant i poden produir irritacions i taques.
 • Triar el fotoprotector més indicat.
 • Utilitzar-ho, encara que estigui ennuvolat.
 • No exposar-se al sol entre les 12 i les 16 hores.
 • Protegir-se el cap amb un barret o gorra amb visera; els ulls amb ulleres adequades, i els llavis amb protector labial. A més, si tens cicatrius, t’hauràs d’aplicar una protecció especial.
 • Consultar al dermatòleg davant qualsevol irregularitat de la pell.
 • Beure aigua o líquids per a evitar la deshidratació.
 • Determinats medicaments poden provocar reaccions a l’exposició solar. En aquests casos has de consultar amb el farmacèutic.

Beneficis d’utilitzar protector solar diàriament:

Utilitzar la crema solar diàriament és molt beneficiós, descobreix alguns dels seus beneficis: 

 • Prevenció de càncer de pell: Les radiacions ultraviolades estan associades a aquest problema. I, l’OMS reconeix que les cremades greus reiterades en la infància augmenten els riscos de patir càncer de pell en l’edat adulta.
 • Retarda l’envelliment de la pell: El sol és un dels principals factors de l’envelliment de la nostra pell. Així que, si vols retardar les arrugues, el protector solar ha de ser un dels teus passos de bellesa cada matí.
 • Evita l’aparició de taques: El sol una de les seves principals causes de les taques. Per tant, Si tens cura a l’hora de prendre el sol, tens més possibilitats de prevenir les taques a la cara.
 • Estalvia un pas de la teva rutina de bellesa: Existeixen una àmplia varietat de protectors solars en el mercat. Per exemple, diferents textures, olors, i, per descomptat, amb color.

Els millors protectors:

A la farmàcia comptem amb els millors protectors solars. Tenim una gran varietat perquè puguis escollir el que millor s’adapti a les teves necessitats. 

Tens qualsevol dubte? Si és així, vine a la farmàcia o truca i t’assessorarem sobre quina és la millor crema per a la teva pell.