El teu fill està preparat per la tornada al cole?

Arriba setembre i també l’eterna pregunta, el teu fill està preparat per la tornada al cole? La resposta que donen ells és molt ambigua. Ja que, per una banda, volen tornar a veure els seus companys de classe, però, per una altra banda, no els hi agrada fer exàmens ni deures.

6 consells per la tornada al cole

1. Col·legi

És el primer cop que van al col·legi? Si és així, s’ha de tenir molta cura de la seva adaptació als seus primers dies. Ja que el canvi que patiran en les seves rutines és molt gran.

Pels nens i nenes que canvien de cole o que passen de la guarderia al col·legi és molt important que abans l’hagin vist. Doncs, davant aquestes transicions, que els porteu uns dies abans i els hi parleu d’ell, farà que s’adaptin amb més facilitat.

Siguin nous o ja hagin anat anteriorment, és imprescindible estar alerta les primeres setmanes. Sí que és cert que l’adaptació varia segons la personalitat de cada un d’ells, i és normal que estiguin més ploramiques, irritats o dependents. Però això és normal i amb comprensió i estima se’ls hi passa.

2. El material escolar

És convenient tenir el material escolar uns dies abans del començament de les classes. I no només això, se’ls hi ha d’ensenyar a cuidar el seu material.

Perquè s’involucrin en aquest procés és adient que els hi permeteu escollir aquell que no és obligatori. Per exemple, les llibretes, bolis, els colors, les regles, la calculadora, entre d’altres.

En referència els llibres, cal folrar-los i retolar el seu nom a la portada. D’aquesta manera duraran més i tindran consciència que les coses no es poden trencar.

Pel que fa a la zona d’estudi, se’ls hi ha de crear una si encara no tenen. Per estar motivats i estudiar de forma correcta necessiten una taula ampla i una estanteria per guardar els llibres.

I no t’oblidis de la motxilla! Quan són petits la millor opció és una motxilla i no una cartera o un carret. Ja que el pes es reparteix entre les espatlles. De l’altra manera el pes es porta en un sol costat i la columna vertebral pateix.

3. La roba

Si el col·legi utilitza uniforme, el centre informa sobre on es pot adquirir. I, si no en porten, han de vestir amb roba còmoda perquè es puguin moure amb facilitat. Com que creixen molt despresa, cal que sigui resistent.

En referència al calçat, no és bo que abusin de les vambes. Si no que han de portar sabates transpirables, amb soles antilliscants, flexibles i sobretot, que no oprimeixin el peu.

Però abans de començar les classes, s’ha de marcar tota la roba amb el seu nom. D’aquesta manera, s’evita que es perdin.

4. L’alimentació

Amb els canvis d’horaris l’alimentació és diferent. Els nens i nenes han d’esmorzar correctament per suportar tota la jornada escolar. Per exemple, un esmorzar ideal combina làctics, suc de taronja i cereals.

L’esmorzar de mig matí també és important. Normalment s’indica un entrepà amb algun embotit o formatge i una peça de fruita.

I recorda-li que ha de beure aigua constantment!

5. Llistat dels objectius que es volen complir

És important que els dies previs es tingui una xerrada amb ells i fer un llistat dels objectius que es volen complir. No serveix la típica frase «portat bé i treu bones notes», sinó que s’ha de profunditzar més. En aquesta època és molt important el seu aprenentatge, però també ho són els valors que adquireixen.

Se’ls hi ha de fer veure quins aspectes han millorat respecte a l’any passat i quins serien els aspectes a millorar aquest curs. Així com els extraescolars que volen fer, el que han trobat a faltar i que no.

6. Revisió del metge

No és imprescindible però si recomanable realitzar la revisió del metge abans de tornar a les classes. S’ha de descartar patologies cardiovasculars així com realitzar-li una revisió visual.

Com en el mes de setembre hi ha molts canvis de temperatura moltes vegades es refreden o tenen gastroenteritis. Abans que passi, recomanem fomentar la higiene, complir els calendaris de les vacunes i prendre algun probiòtic o estimulant de les defenses.