Els acompanyem a rentar-se les dents?

La higiene bucodental és un hàbit fonamental per garantir la salut de les dents dels més petits.

Per això, des que surten les primeres dents podem iniciar-nos en aquest hàbit, que en un primer moment serà assistit pels pares. Més endavant, i de mica en mica, haurem d’anar treballant l’autonomia de l’infant.

També és important que coneguem l’odontopediatra en una primera visita entre els 3 i els 5 anys, quan el nen o la nena ja té les peces de llet, de manera que puguem detectar precoçment anomalies estructurals i, a més, generar una relació de confiança de l’infant amb el dentista.

Quines recomanacions podem seguir?

  1. Cal raspallar les dents al matí i a la nit amb un bon acompanyament dels pares:
  • Per als més petits, d’1 a 2 anys, hi ha didals, raspalls amb el mànec llarg per poder ajudar-los… Podem rentar-los les dents amb aigua sense dentifrici.
  • Entre els 2 i els 3 anys podem utilitzar raspalls infantils i pastes de dents amb 1.000 ppm (parts per milió) de fluor.
  • A partir dels 4 anys ja podem utilitzar raspalls infantils i pastes d’entre 1.000 i 1.450 ppm de fluor adaptades a cada edat.

2. S’ha d’utilitzar el fil dental a partir dels 3 anys.

3. Es recomana glopejar col·lutoris sense clorhexidina després de la higiene de la nit.

4. És molt important reduir el consum de sucres, xocolata, brioixeria industrial i sucs envasats.

Recordeu que el raspallat ha de durar tres minuts, ha de cobrir totes les zones de la boca incloent-hi la llengua, i el raspall de dents s’ha de canviar cada tres mesos, aproximadament.

El farmacèutic us pot assessorar sobre la manera de raspallar bé les dents, i resoldrà qualsevol dubte que tingueu sobre la salut bucodental dels vostres fills.

Gemma Vila
Farmacèutica substituta