Piscines, sí! Otitis, no!

La inflamació de l’orella és força freqüent en l’edat infantil. Sovint apareix arran de la complicació d’una infecció respiratòria que cursa amb mocs, ja que el nas i l’orella estan connectats. A l’estiu, però, és freqüent que es donin otitis relacionades amb l’acumulació d’aigua a l’orella derivada dels banys en piscines. En la majoria dels casos es tracta d’infeccions víriques que es tracten amb ibuprofèn i paracetamol.

Com puc saber si el meu fill té otitis?

En els més petits predomina la simptomatologia general com febre, irritabilitat, poca gana, plor intens i alteracions del son.

Els més grans ja expressen dolor a l’orella, hipoacúsia, acúfens i sovint, febre. A vegades pot aparèixer secreció pel conducte auditiu, que és l’únic signe local evident de la possible otitis.

Què puc fer en cas de sospita?

En un primer moment podem alleugerir el dolor amb antiinflamatoris i analgèsics com ibuprofèn i paracetamol per via oral. D’altra banda, aplicar calor seca sobre l’orella també ajuda a disminuir la inflamació i el dolor. En el cas que hi hagi moc, hem de mirar de treure’l amb rentats nasals amb aigua de mar micropolvoritzada o aspiradors de mucositat. És preferible no mocar-se, ja que la pressió que aquesta tècnica exerceix sobre l’orella empitjoraria els símptomes.

Quan he de visitar el metge?

Si els símptomes no desapareixen espontàniament en les primeres 12 hores o si el dolor és molt fort hem d’anar al metge perquè practiqui una otoscòpia. El metge farà un seguiment quan hagin passat 48 hores des de la primera visita i al cap de dos o tres mesos després l’episodi per assegurar que l’audició ha quedat intacta.

El meu fill és molt propens. Què puc fer?

  • Lactància materna: alletar, sobretot durant els tres primers mesos de vida, retarda l’aparició d’otitis.
  • Expulsar el moc: cal fer-li neteges freqüents amb aigua de mar polvoritzada sempre que estigui constipat.
  • És important fer servir taps, bandes elàstiques i casquet de piscina.
  • S’ha d’evitar l’acumulació de cera.
  • Sobretot, recordem que no podem utilitzar bastonets per a les orelles.

 

Marta Gento
Farmacèutica titular