Consells per a la pell atòpica dels més petits

La dermatitis atòpica (DA) és una malaltia cutània inflamatòria, recurrent i hereditària.

El 60% dels casos apareixen durant el primer any de vida, i, d’aquests, un 70% ho fan abans de l’adolescència.

La prevalença de la DA ha anat incrementant a causa de l’estil de vida occidental, l’augment de l’edat en què les dones són mares, la pol·lució i la reducció de la lactància materna, entre d’altres.

La DA es caracteritza per la presència de sequedat (xerosi), picor intensa, eritema  i sobreinfecció de les lesions per Staphylococcus aureus (un bacteri que tenim a la flora de la pell).

 

Què es pot fer per tenir cura de la pell atòpica dels més petits?

  • Utilitzar productes específics (gels i olis de bany i llets hidratants) que restaurin la barrera cutània, disminueixin la picor i evitin que les lesions s’infectin.
  • Fer dutxa enlloc de bany. Si s’opta pel bany, és preferible que sigui curt, d’uns cinc o deu minuts, i que l’aigua estigui a 33ºC. Hem d’eixugar la pell suaument sense fregar-la.
  • Hidratar sempre després del bany amb la pell humida, ja que així es potencia l’absorció de la llet hidratant.
  • Fer servir roba de cotó o lli, sobretot en el cas de les peces de roba que estan en contacte directe amb la pell. Cal evitar la llana i els teixits sintètics i la roba massa ajustada.
  • Tallar sovint les ungles als nens.
  • No utilitzar suavitzant a la rentadora.
  • Mantenir constants la temperatura i la humitat de les habitacions. Els canvis bruscs de temperatura no són recomanables.

 

Quina és l’última novetat en el tractament de la DA?

Alguns estudis han demostrat que probiòtics específics poden optimitzar la flora intestinal i millorar la barrera intestinal, cosa que disminueix els brots de DA, sobretot en infants menors d’un any i en casos moderats o severs.

Ja fa temps que també es fan servir els àcids grassos omega-3 i omega-6, perquè contribueixen clarament a la millora de totes les malalties amb base immunoinflamatòria.

 

I els corticoides?

Sovint són necessaris tractaments curts amb corticoides tòpics. Sempre hem de seguir la pauta i la durada prescrites pel metge. Amb posologies controlades no haurem de patir per cap efecte secundari i, a més, aconseguirem un bon control dels brots.

 

Marta Gento
Farmacèutica titular